Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Elfogadom

A fesztivál

Világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fényfesztiválok, melyek a technológia fejlődésével egyre látványosabb, monumentálisabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig mindeddig nem találkozhatott vele az élményekre éhes közönség.

Tavaly Pécsett megszületett Magyarország első fényfesztiválja, mely kuriózumnak számít az ilyen típusú rendezvények világában is. Míg a fényfesztiválok többsége téli időszakra pozicionálja magát, Pécs úttörő módon nyári időpontot választva alkotta meg programkínálatát, így a nappali és éjszakai programok egyaránt bőséges élményt nyújtanak az érdeklődők számára.

A Zsolnay Fényfesztivál idén, június 30. és július 2. között kiteljesíti koncepcióját és egy olyan háromnapos rendezvényre készül, melyben még karakteresebben jelennek meg az előző fesztivál legizgalmasabb elemei, a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágai, az utcaművészetek, színház, zene és újcirkusz. Az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet továbbá a művészet, a technológia és a tudomány hármasának integrált megjelenítésére, valamint a mesterséges fényalkotások mellett feltűnnek majd a természetes napfényt alkalmazó művészeti projektek is.

A nagyrészt ingyenes, szabadtéri elemekből építkező rendezvény idén a város világszínvonalú koncerttermébe, a Kodály Központba is beköltözik egy produkció erejéig. A nyitókoncerten az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra, a megismételhetetlen látványért Bordos László Zsolt, világhírű 3D mapping művész felel.

A fesztivál nyitónapjára fényfelvonulással készülnek a szervezők, a kellékek a közönség bevonásával  készülnek, akik fényjelmezekbe öltöznek, fényjárgányokra szállnak, hogy minél többen aktív résztvevői, alkotói legyenek a fényünnepnek.

A város főtere ad újra helyszínt egy álomszerű újcirkuszi előadásnak, amely ezúttal Spanyolországból érkezik, a Voala Station légtornászainak egy 70 tonnás daru segíti majd az égbe emelkedni.

A Székesegyház épülete idén is megdöbbentő élményt kínál a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően, melyért a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel. Ez az alkotógárda idén egy gigantikus fényinstallációval is készül, egy másik világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor szintén legújabb alkotásával mutatkozik be a fesztivál közönségének.

A nyitókoncert után sem hiányzik majd a zene a fesztiválról, olyan előadókat köszönthetünk a szabadtéri színpadon, mint az Óperentzia zenekar társaságával érkező Lajkó Félix, vagy a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a közönség és a világzenei szaksajtó. Visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvenc, olasz Fantomatik Orchestra is.

A koncertek mellett újcirkuszi, tüzes és színházi produkciók népesítik be Pécs mediterrán hangulatú utcáit és tereit. A Circ Bover díjnyertes előadásában hatméteres bambuszbotokból épül különleges mozgó díszlet, a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára a Sienta La Cabeza fodrászai fognak világító hajkölteményeket alkotni.

A fesztivál estéin ráérősen korzózhatunk a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján. A megismételhetetlen látvány megalkotásában az ország számos vetítő csapata vesz részt, általuk kel életre a több, mint 10.000 négyzetméternyi vetített felület, mely európai viszonylatban is kimagasló attrakció.